Facebook Pixel

Bæredygtige julegaver - tips og tricks



Bæredygtige julegaver - tips og tricks

Er du på jagt efter bæredygtige gaver, som du kan lægge under juletræet i år?

Det er vi altid, og derfor går vi også altid tidligt i gang med planlægningen af årets julegaver. Bæredygtighed kommer i mange afskygninger, og vi har nogle forskellige kriterier, vi går efter, når vi forsøger at finde bæredygtige julegaver til familien. Måske vil du læse med og blive inspireret – eller selv komme med gode tips og tricks til os og andre, der læser med?

 

1. GENBRUGSJULEGAVER

Det er selvfølgelig nummer 1 på vores liste. Med gaver købt i genbrugsen eller på Den Blå Avis eller et sted som fx Refurb, hvis det er elektronik, er vi sikre på at købe en gave, der er tæt på CO2-neutral. Den er allerede produceret, og ved at købe den og give den videre, får den en længere levetid til glæde for alle.

Når vi virkelig skal finde særligt tøj i den brugte kategori, kigger vi forbi Genskabt Vintage på instagram eller fysisk på Vesterbro. Der har Rikke været på genbrugsjagt for os - og så er det bare om at vælge imellem alle lækkerierne. Genbrugsjulegaver til os selv finder vi i Det Kollektive Klædeskab, hvor vi flere gange månedligt bytter os til nyt tøj :).

Og hos Vintage By Foss finder vi lækre solbriller med genanvendte vintagestel (og briller, hvis vi har brug for det ;) ). Fordelene ved genbrugsgaver er flere.

De er nemlig også ofte billigere, så enten kan du spare på gavebudgettet, eller du kan forkæle modtageren med en ekstra bæredygtig gave til jul, fordi budgettet holder længere.

Derudover er genbrugsgaver ofte også mere personlige, fordi der er lagt tid og energi i at finde netop det, der passer til modtageren – i en brugt version. Sidst, men ikke mindst, er hele skattejagten også en fornøjelse!

Et godt tip er løbende at notere ned, hvis din familie udtrykker, at der er noget, de ønsker sig. Så kan du sætte jagten på netop denne ting ind tidligt, og ofte falder du også over det helt uventet, fordi dine antenner pludselig er tunet ind på netop denne ting. Du kan også bruge dine venner, og bede dem om at holde udkig.

 

2. HJEMMELAVEDE GAVER

Er du lidt kreativ, eller er du god til at følge en instruktion fra Pinterest eller Youtube? Så kan du godt komme i mål med et par hjemmelavede julegaver, som du kan lægge under juletræet i år.

 

Du kan sy flotte muleposer med applikationer, tryk, strygemærker, vildt perlebroderi, eller hvad du nu kan finde på. De kan bruges til indkøb, strikketaske og meget andet. Eller du kan gå i værkstedet og lave lysestager, knivholdere eller skærebrætter  - måske ovenikøbet i genbrugsmaterialer. Din nabo har sikkert en gammel skuffe eller et bræt tilovers fra et byggeprojekt.

 

Den, måske lidt nemmere, og mere forgængelige løsning er at lave noget, som folk kan spise eller forbruge på anden vis. Hjemmelavede bolsjer, sæber, bodyscrubs, snaps med årstidens bær mm. Ofte kan man også købe kits til at lave den slags med. Fordelen er, at du forærer noget væk, som modtageren vil bruge, og ikke blot giver endnu en plastikting væk, fordi noget jo skulle under træet.

 

Grube Graphics opstod faktisk på baggrund at et par bæredygtige øreringe, som Maria lavede til Stina i julegave.

Ørestikkerne var populære, og arbejdet med at lave grafiske øreringe og smykker i bæredygtige materialer og med bæredygtigt glimmer fra Ecosparkles Bioglitter var sjovt, og sådan blev et par bæredygtige øreringe til mange flere.

 

3. ANSVARLIGT PRODUCEREDE, BÆREDYGTIGE GAVER

Er du slet ikke til genbrug eller det hjemmelavede, fordi det blandt andet tager ekstra tid, så er vores bud at gå efter gaver, der er produceret så bæredygtigt som muligt. Ved tøj og møbler kigger vi altid efter GOTS- og FSC-certificering, men der findes også mange andre certificeringer at kigge efter. Ofte gør producenten selv opmærksom på, at varen er bæredygtigt produceret (og her kan man med fordel læse godt igennem eller spørge ind til, på hvilke parametre varen er bæredygtig).

 

Det er ingen hemmelighed, at vi selv producerer bæredygtige smykker i form af øreringe og ørestikker. Vi fortæller gerne om vores valg af bæredygtige materialer, fordi vi med vores bæredygtige øreringe hele tiden optimerer og udvælger de mest bæredygtige materialer, som vi kan stå inde for. Fx er vores nyeste skud på stammen øreringe af solbrilleglas, der enten er kasserede eller overskudsproduktion. De hedder Shades og får nyt liv som øreringe:

Hvis du ikke har tid til at undersøge eller spørge så meget, så kan vi også anbefale  Danish Fair Fashion & Living. De har udvalgt et hav af lækre, bæredygtige varer, og selv stillet alle de kritiske spørgsmål til materialer og produktionsforhold.

 

4. TING AF GOD KVALITET – DER KAN OG VIL BLIVE BRUGT IGEN OG IGEN

Bæredygtighed er også at sørge for, at de ting vi køber og fremstiller får et langt liv. Jo længere levetid og jo mere tingene bliver brugt, des mere bæredygtige bliver de også.

Så måske er den jakke, som du vil give til din svigermor i julegave ikke fremstillet bæredygtigt. Men hvis du sørger for at købe i en god kvalitet og i et snit, som ikke går af mode lige med det samme, så sikrer du forhåbentlig også, at jakken bliver brugt igen og igen, og dermed bliver en bæredygtig garderobefavorit.

Det samme gælder julegaver til børnene (selvom de ofte kan findes brugt). Mange har nok en rest LEGO, BRIO eller andet legetøj fra deres barndom stående på loftet eller i kælderen. Det er gode eksempler på gaver, der bruges igen og igen, og kan gives eller sælges videre, når modtageren ikke bruger dem længere.

 

Vi håber, at du er blevet lidt inspireret til at finde eller lave bæredygtige gaver i år.

 

Skulle du finde et par bæredygtige øreringe her hos os, så garanterer vi i hvert fald, at de er bæredygtigt produceret, og at de vil blive brugt igen og igen!

 

Kh. Stina og Maria, Grube Graphics